Det er fedt, sjovt og ofte også ret prestigefyldt at arbejde med marketing. Det er en meget alsidig disciplin der hele tiden udvides med nye muligheder, strategier og teknologier. Dette meget brede arbejdsfelt betyder dog også, at det ikke længere er nemt at kvalificere sig til de mest spændende jobs, da man oftest skal kunne rigtig mange ting for overhovedet at kunne ansøge det. Og så alligevel.. Der findes nemlig ting du selv kan gøre for at opkvalificere dig til de mest spændende marketing-jobs i branchen. Det skriver jeg om i dette indlæg.
Typer af marketing-jobs
Som du muligvis er klar over findes der rigtig mange typer af marketing-jobs, netop fordi marketing er blevet et så bredt område. Der er både specialiststillinger indenfor de enkelte discipliner, men også mere brede roller hvor man skal kunne mange flere ting. Inden jeg gik selvstændig har jeg haft begge typer. I Telia var jeg ansat som Webmaster (gammeldags titel, I know..) hvor jeg bl.a. havde ansvaret for Telias hjemmeside og arbejdede meget med optimering af salget og selvbetjeningsmuligheder, dog i samspil med mange andre specialister. Trods vi alle vidste meget om mange ting, var vi specialiserede og fokuserede indenfor vores primære felt hver især. I GoMentor var jeg ansat som Head of Online & Partner, hvor jeg bl.a. havde ansvaret for al marketing + en masse andre områder. Det var nemlig en mindre virksomhed, så der var ikke ansat folk til hvert lille område. Især stillingen som Head of Online fik mig til at indse, at jeg måtte være mere proaktiv i at holde mig selv og mine kompetencer relevante i et marked og fagområde der ændrer sig på næsten daglig basis. En ting er at holde sig relevant og faglig dygtig, men en anden fordel er naturligvis også at ved at opkvalificere dine kompetencer (i en grad så du rent faktisk kan tage action på dem) er, at du står bedre ved en lønforhandling.
Når det kommer til typer af marketing-job findes der blandt andet:
Specialistroller såsom Paid Ad Specialist, SEO specialister, Marketing Automation Specialist, Google Ads Specialist, Facebook Ads Specialist, Offline Marketing Specialist, Social Media Specialist osv.
Mere brede roller, der favner mange områder på en gang. Eksempelvis Head of Online, Head of Marketing, Marketing Manager.
Koordinatorroller der koordinerer andre specialisters arbejde. Eksempelvis Marketing Coordinator.
Assisterende roller der assisterer de ansvarlige marketingmedarbejdere i deres arbejde. Eksempelvis Marketing Assistant og Marketing Praktikant.
Idéer til at opkvalificere dine marketing-kompetencer
Der er mange ting du kan gøre for at holde dig selv opdateret og relevant rent fagligt og det vil jeg virkelig anbefale dig at gøre. Her er nogle af mine idéer til hvad du konkret kan gøre.
Onlinekurser via GoLearn
Jeg har før nævnt GoLearn som en rigtig god kilde til viden. Det er nemlig en platform der indeholder en masse videokurser på dansk af meget høj kvalitet indenfor alle de forskellige marketing-discipliner, lige fra SEO og Google Ads, til marketing automation og social selling. Jeg har selv brugt det siden de åbnede for platformen og betaler glædeligt det som det koster. Omkostningen kommer nemlig retur mangefoldigt i form af de ydelser jeg sælger (eller hvis jeg var lønmodtager, de jobs jeg ville arbejde i). Jeg har selv deres årligt betalte abonnement, da det er billigst på årsbasis. De tilbyder dog også et månedligt abonnement som for nogle er mere spiseligt. Der kommer hele tiden nye kurser til og jeg er selv meget tilfreds med kvaliteten, trods jeg i forvejen ved meget om flere af emnerne.
Fysiske kurser
Den helt klassiske er at tage på fysiske kurser (kurser hvor man møder op et sted). Det kan være halve eller hele dage, og både seminarer og deciderede kurser. De er ofte rigtig dyre, så jeg møder sjældent nogen der har betalt den slags af egen lomme. Tit er virksomheder villige til at betale for relevante kurser til deres medarbejdere, da de selv får gavn af det, så det kan du undersøge, hvis du hælder mest til det. Jeg var engang på et kursus i Avanceret SEO hos et stort bureau som min arbejdsgiver havde betalt. Det var et rigtig godt 2-dages kursus. Bemærk dog at det ikke er alle kurser der er lige gode og at det vigtigste er at du kommer hjem med nye kompetencer og idéer, ikke at du har været out of office et par dage med god forplejning.
Morgenbriefing og gratis halvdagsseminarer
Mange virksomheder, især bureauer, tilbyder gratis morgenbriefing og halvdagsseminarer, hvor de opdaterer dig på hvad der sker indenfor forskellige marketing-discipliner. Det har jeg selv brugt en del gennem årene, da det er en nem måde at have fingeren på pulsen. Forvent dog ikke at du får ligeså meget ud af det som et betalt kursus eller en bog. Disse events er lavet med fokus på salg, så de ønsker blot at ridse overfladen og demonstrere at de er fantastiske indenfor deres felt, så man tager kontakt og blive kunde. Men igen, at have fingeren på pulsen er super godt og især morgenbriefinger er mulige for mange af presse ind i en presset kalender bare engang imellem.
Marketing-bøger
Onlineevangelisterne bogDer findes rigtig mange gode marketing-bøger, både på dansk og engelsk. Jeg læser selv ikke synderligt meget, men var så heldig at engang vinde bogen Onlineevangelisterne, der er en samling af profilerede marketing-eksperters bedste råd indenfor deres felt. Det giver en masse meget let-fordøjeligt og skarpt indhold, som hurtigt kan give mange gode idéer til nye tiltag, forbedringer og optimeringer. Jeg kan varmt anbefale den.
YouTube og blogs
YouTube er verdens andenstørste søgemaskine og indeholder uanede mængder indhold, også fagligt indhold af høj kvalitet. Jeg følger selv en række forskellige kanaler, der deler ud af gode og meget håndgribelige tips til marketing. De fleste jeg følger omhandler SEO (som er en af mine fokusområder), men der er nok YouTubere indenfor de fleste emner.
Udover YouTube er der naturligvis blogs, ligesom min egen. Find nogle blogs der fanger din interesse og følg dem. Der er tit guld at hente.
Trackbacks/Pingbacks