Uptime Robot er min nye bedste ven

Når man driver en eller flere hjemmesider, sker det i ny og næ at ens hjemmeside går ned. Det er ikke altid man opdager det lige med det samme (medmindre man er typen der tjekker sine hjemmesider konstant). Problemet er blot, at hvis ens hjemmeside er nede tjener man ikke penge og det giver ens besøgende og kunder en rigtig dårlig brugeroplevelse. Det kan også gå ud over dine rangeringer i søgemaskinerne, da Google (og andre) naturligvis ikke ønsker at fremhæve hjemmesider der ikke virker. Disse farer gælder både affiliate-hjemmesider og virksomhedshjemmesider. Derfor er det vigtigt at holde skarpt øje med oppetiden, så man kan sætte ind hvis noget går galt.

Hvis din hjemmeside går ned kan det kan skyldes mange forskellige ting, bl.a.:

  • Server-problemer
  • Fejl i .htaccess filen
  • Fejlbehæftet konfiguration
  • Database-problemer
  • Hacking eller anden form for kompromittering
  • Plugins eller core filer der stopper med at virke eller clasher med hinanden (gælder især for WordPress)

Heldigvis findes der mange løsninger på markedet der hjælper med automatisk monitorering af ens websites. Min favorit lige nu er Uptime Robot, der helt gratis lader dig monitorere op til 50 websites og helt ned til 5 minutters intervaller. Da jeg arbejdede i Telia brugte vi en lignende løsning (Apica) som kostede et månedligt abonnement.

Med Uptime Robot er det både muligt at lade den tjekke efter om det er muligt at tilgå hjemmesiden, om den kan finde bestemte ord på hjemmesiden og meget andet. Hvad der er bedst at bruge er lidt forskelligt. Eksempelvis kan WordPress til tider støde ind i den famøse “white screen of death” fejl, hvor hjemmesiden blot vises helt blank uden at loade noget kode. I det tilfælde vil det være bedst at Uptime Robot monitorerer om den stadig kan læse et bestemt ord på siden. For når den fejl indtræffer er ordet der ikke og vupti, du underrettes straks.

En anden fed ting ved dette tool er, at du både kan få tilsendt alarmerne på mail og som push notifikation på din telefon. Det gør altså at du kan reagerer mere eller mindre med det samme, når et problem opstår.

Køber man deres Pro-udgave får man adgang til en række mere avancerede mulighed og naturligvis muligheden for at oprette flere alerts. Men jeg vil mene langt de fleste kan komme rigtig langt med gratis-versionen, hvilket jo bare er herligt.

Andre indlæg: